大学院水産科学院海洋応用生命科学専攻修士課程2年の北藤 翼さんが、2024年11月20-21日に開催された「14th JOINT INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY」で、BEST POSTER AWARDを受賞しました。おめでとうございます!
受賞日(Date):2024年11月21日
賞名(Award):BEST POSTER AWARD
氏名(Name):北藤 翼
学年(Grade):修士課程2年
所属(Lab):食品衛生学研究室
受賞論文名(Title): Analysis of phage resistance mechanism and enhancement of phage infectivity by co-culture of Salmonella enterica and phage EscoHU1
Salmonella entericaとファージEscoHU1の共培養によるファージ耐性機構の分析とファージ感染性の改良
著者(Authors):Tsubasa Kitafuji (Graduate School of Fisheries Sciences, Hokkaido University), Shogo Yamaki, Koji Yamazaki
北藤 翼・山木 将悟・山﨑 浩司(北海道大学大学院水産科学研究院)
研究課題(Research Interests): The aim of this study is to elucidate a phage-resistant mechanism of Salmonella enterica and improve infectivity of a phage EscoHU1 against S. enterica. This study will contribute to the development of effective phage for the control of foodborne pathogens.
本研究の目的はファージEscoHU1に対するSalmonella entericaのファージ耐性獲得機構の解明とより強い感染性を持つファージの作出である。本研究の成果はより効果的なファージ改良技術の開発と食中毒細菌の制御に貢献すると期待される。