助教
山木 将悟
やまきしょうご
山木 将悟
やまきしょうご
- 海洋応用生命科学部門
- 資源機能化学科
- 水産食品科学講座
オフィス
管理研究棟6階621
メール
yamaki◎fish.hokudai.ac.jp
※「◎」を「@」に変更
電話
0138-40-5567
- 研究課題
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(1) 食品の微生物学的安全性に関する研究 (2) バクテリオファージを利用した食品微生物制御に関する研究
- 代表的な業績
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Shogo Yamaki, Yuji Kawai, and Koji Yamazaki. Biocontrol of Morganella morganii subsp. morganii and histamine accumulation on tuna meat by treatment with a lytic bacteriophage. Food Science and Technology Research, 24, 329–337, 2018. Shogo Yamaki, Shinya Shirahama, Tetsuya Kobayashi, Yuji Kawai, and Koji Yamazaki. Combined effect of nisin and commercial pectin-hydrolysate treatment on survival and growth of Listeria monocytogenes in soy-seasoned salmon roe products. Food Science and Technology Research, 21, 751–755, 2015. Shogo Yamaki, Yuji Kawai, and Koji Yamazaki. Characterization of a novel bacteriophage, Phda1, infecting the histamine-producing Photobacterium damselae subsp. damselae. Journal of Applied Microbiology, 118, 1541–1550, 2015. Shogo Yamaki, Takuo Omachi, Yuji Kawai, and Koji Yamazaki. Characterization of a novel Morganella morganii bacteriophage FSP1 isolated from river water. FEMS Microbiology Letters, 359, 166–172, 2014.
- 略歴
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2012年 北海道大学水産学部 卒業 2016〜2017年 日本学術振興会特別研究員 DC2 2017年 北海道大学大学院水産科学院 博士後期課程 修了 2017〜2018年 日本学術振興会特別研究員 PD(DC2より資格変更) 2018年 北海道大学大学院水産科学研究院 助教
- 受賞
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平成27年 日本食品科学工学会 第11回若手の会 優秀ポスター企業賞 平成29年 北海道大学大学院水産科学院 伊藤一隆賞
- 教員からのメッセージ
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私たちが口にする食べ物には、たくさんの微生物たちが存在します。食品の微生物には、健康に有害なものが存在する一方で、有害な微生物の発育を阻害するものも存在します。また、美味しい食品を作るために欠かせないものもいます。有害な微生物の制御や、有用微生物の利用などに興味がある方、研究室でお待ちしております。
YAMAKI Shogo
- Assistant Professor of Marine Food Science and Technology
- Division of Marine Life Science
- Department of Marine Bioresources Chemistry
Office location
621 Main Building
Email
yamaki[at]fish.hokudai.ac.jp
※ change [at] to @
Phone
+81-138-40-5567
- Research Areas
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(1) Microbiological studies of food safety (2) Control of foodborne pathogens with bacteriophages
- Representative publications
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Shogo Yamaki, Yuji Kawai, and Koji Yamazaki. Biocontrol of Morganella morganii subsp. morganii and histamine accumulation on tuna meat by treatment with a lytic bacteriophage. Food Science and Technology Research, 24, 329–337, 2018. Shogo Yamaki, Shinya Shirahama, Tetsuya Kobayashi, Yuji Kawai, and Koji Yamazaki. Combined effect of nisin and commercial pectin-hydrolysate treatment on survival and growth of Listeria monocytogenes in soy-seasoned salmon roe products. Food Science and Technology Research, 21, 751–755 2015. Shogo Yamaki, Yuji Kawai, and Koji Yamazaki. Characterization of a novel bacteriophage, Phda1, infecting the histamine-producing Photobacterium damselae subsp. damselae. Journal of Applied Microbiology, 118, 1541–1550, 2015. Shogo Yamaki, Takuo Omachi, Yuji Kawai, and Koji Yamazaki. Characterization of a novel Morganella morganii bacteriophage FSP1 isolated from river water. FEMS Microbiology Letters, 359, 166–172, 2014.