北海道大学 大学院水産科学研究院 大学院水産科学院 水産学部

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教授
栗原 秀幸
くりはら ひでゆき

  • 海洋応用生命科学部門
  • 資源機能化学科
  • 水産食品科学講座

オフィス

管理研究棟501

メール

kuri◎fish.hokudai.ac.jp
※「◎」を「@」に変更

電話

0138-40-5561


研究課題
(1) 北海道沿岸海藻由来機能性物質の探索

(2) 北海道沿岸海藻多糖類の分析法の開発

(3) 水産加工副生物の資源利用的研究
代表的な業績
Isogloiosiphone B, a novel acetal, and hydrophobic compounds as -glucuronidase inhibitors derived from the red alga Neodilsea yendoana. 2018 Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 82(1), 46-48. Zhang D and Kurihara H 



Two new algal bromophenols from Odonthalia corymbifera. 2017 Tetrahedron Letters, 58 (43), 4119-4121. Islam M R, Mikami D and Kurihara H



Tyrosinase inhibitory and antioxidant activity by bromophenols from the alga Odonthalia corymbifera. 2017 Natural Products: an Indian Journal, 13(2), 110. Islam M R, Mikami D and Kurihara H



Inhibition of algal bromophenols and their related phenols against glucose 6-phosphate dehydrogenase. 2016 Fitoterapia, 108, 20-25. Mikami D, Kurihara H, Ono M, Kim S M and Takahashi K 



Fucophlorethol C, a phlorotannin as a lipoxygenase inhibitor. 2015 Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 79 (12), 1954-1956. Kurihara H, Konno R and Takahashi K



Supercritical fluid extraction of “koku” enhancing compounds from fish and fishery bybroduct. 2014 Food Science and Technology Research, 20 (6), 1199-1205. Shibata M, Onodera K, Kumagai M, Shah A K M A, Ogasawara M, Kurihara H, Okino T and Takahashi K



Lipoxygenase inhibitors derived from marine macroalgae. 2014 Bioorganic and Medicinal Chemistry Letters, 24 (5), 1383-1385. Kurihara H, Kagawa Y, Konno R, Kim S M and Takahashi K



Bromophenols derived from Rhodomelaceae algae as glucose 6-phosphate dehydrogenase inhibitors. 2013 Marine Drugs, 11 (10), 4050-4057. Mikami D, Kurihara H, Kim S M and Takahashi K



Mechanism involved in the formation of characteristic taste and flavor during the production of dried herring (Clupea pallasii) fillet. 2010 Food Science and Technology Research, 16 (3), 201-208. Shah A K M A, Ishihara T, Ogasawara M, Kurihara H, Baba N and Takahashi K
担当授業
学部

分析化学

酵素機能化学(分担)

総合講義「マリンバイオマスの探索と利用」(分担)

食品衛生学実験



大学院

水産資源開発工学特論Ⅰ(分担)

水産資源開発工学特論Ⅱ(分担)
略歴
1988年 北海道大学農学部農芸化学科 卒業

1990年 北海道大学大学院農学研究科修士課程 修了

1990年 三菱化成株式会社

1991年 北海道大学水産学部 助手

1995年 博士(水産学)(北海道大学)

1997年 同 助教授

2000年 北海道大学大学院水産科学研究科 助教授

2005年 北海道大学大学院水産科学研究院 助教授・准教授

2013年 同 准教授

2022年 同 教授

受賞
平成20年 日本農芸化学会北海道支部奨励賞

平成27年 2015年度日本食品科学工学会英文誌論文賞
社会貢献
日本水産学会北海道支部幹事

日本農芸化学会北海道支部幹事

函館市廃棄物処理施設等指導要綱条例化検討会委員
教員からのメッセージ
北海道は四方を海に面しています。日本海沿岸・太平洋岸西部・太平洋岸東部・オホーツク海沿岸とそれぞれに特徴的な海洋環境であり、そこに生育する海藻は多様です。このような要因で、北海道沿岸は世界でも有数の海藻の生育地です。このような「恵まれた」地域の海藻の中にはまだ知られていない機能を有する成分が含まれています。

未知の機能成分を解明することで、北海道沿岸の海藻を資源として利用することを目指します。あわせて、海藻には特徴的な多糖類が含まれており、海藻の利用促進のためにこれらを分析する方法の確立を目指しています。

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KURIHARA Hideyuki

  • Professor of Marine Chemical Resource Development
  • Division of Marine Life Science
  • Department of Marine Bioresources Chemistry

Office location

501 Main Building

Email

kuri[at]fish.hokudai.ac.jp
※ change [at] to @

Phone

+81-138-40-5561

Research Areas
Study on functional compounds derived from the seaweeds around Hokkaido

Study on new method for seaweed polysaccharide determination

Study on utilization of byproducts during seafood processing
Representative publications
Isogloiosiphone B, a novel acetal, and hydrophobic compounds as -glucuronidase inhibitors derived from the red alga Neodilsea yendoana. 2018 Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 82(1), 46-48. Zhang D and Kurihara H 



Two new algal bromophenols from Odonthalia corymbifera. 2017 Tetrahedron Letters, 58 (43), 4119-4121. Islam M R, Mikami D and Kurihara H



Tyrosinase inhibitory and antioxidant activity by bromophenols from the alga Odonthalia corymbifera. 2017 Natural Products: an Indian Journal, 13(2), 110. Islam M R, Mikami D and Kurihara H



Inhibition of algal bromophenols and their related phenols against glucose 6-phosphate dehydrogenase. 2016 Fitoterapia, 108, 20-25. Mikami D, Kurihara H, Ono M, Kim S M and Takahashi K 



Fucophlorethol C, a phlorotannin as a lipoxygenase inhibitor. 2015 Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 79 (12), 1954-1956. Kurihara H, Konno R and Takahashi K



Supercritical fluid extraction of “koku” enhancing compounds from fish and fishery bybroduct. 2014 Food Science and Technology Research, 20 (6), 1199-1205. Shibata M, Onodera K, Kumagai M, Shah A K M A, Ogasawara M, Kurihara H, Okino T and Takahashi K



Lipoxygenase inhibitors derived from marine macroalgae. 2014 Bioorganic and Medicinal Chemistry Letters, 24 (5), 1383-1385. Kurihara H, Kagawa Y, Konno R, Kim S M and Takahashi K



Bromophenols derived from Rhodomelaceae algae as glucose 6-phosphate dehydrogenase inhibitors. 2013 Marine Drugs, 11 (10), 4050-4057. Mikami D, Kurihara H, Kim S M and Takahashi K



Mechanism involved in the formation of characteristic taste and flavor during the production of dried herring (Clupea pallasii) fillet. 2010 Food Science and Technology Research, 16 (3), 201-208. Shah A K M A, Ishihara T, Ogasawara M, Kurihara H, Baba N and Takahashi K

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