北海道大学 大学院水産科学研究院 大学院水産科学院 水産学部

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教授
細川 雅史
ほそかわ まさし

  • 海洋応用生命科学部門
  • 資源機能化学科
  • 生物資源化学講座

オフィス

管理研究棟117

メール

hoso◎fish.hokudai.ac.jp
※「◎」を「@」に変更

電話

0138-40-5530


研究課題
(1) 海洋性カロテノイドの健康機能性に関わる分子栄養学的研究

(2) 水産脂質の生活習慣病予防に関わる生化学的研究

(3) 機能性脂質分子の探索と健康機能評価

(4) 水産脂質の高機能化のための分子改変技術開発
代表的な業績
Y. Tian, A. Katsuki, D. Romanazzi, M.R. Miller, S.L. Adams, K. Miyashita, M. Hosokawa. Docosapentaenoic acid (22:5n-3) downregulates mRNA expression of pro-inflammatory factors in LPS-activated murine macrophage like RAW264.7 cells. J. Oleo Sci., 66, 1149-1156 (2017).

西川翔・細川雅史・宮下和夫.「第4章 褐藻由来フコキサンチンの抗肥満・抗糖尿病作用」,pp.57-71,2015年,芦田均・立花宏文・原博編, 「食品因子による栄養機能制御」, 建帛社, 東京.



N. Takatani, K. Nishida, T. Sawabe, T. Maoka, K. Miyashita, M. Hosokawa. Identification of a novel carotenoid, 2'-isopentenylsaproxanthin, by Jejuia pallidilutea strain 11shimoA1 and its increased production under alkaline condition. Appl. Microbiol. Biotechnol., 98, 6633–6640 (2014).



F. Beppu, M. Hosokawa, M.J. Yim, T. Shinoda, K. Miyashita. Down-regulation of hepatic stearoyl-CoA desaturase 1 expression by fucoxanthin via leptin signaling in diabetic/obese KK-Ay mice. Lipids, 48, 449-455 (2013).



M. Hosokawa, Y. Yasui. Chemopreventive effects of astaxanthin on inflammatory bowel disease and inflammation-related colon carcinogenesis. Chapter 15, pp.293-308. Editors, O. Sommerburg, W. Siems, K. Kraemer. “Carotenoids and Vitamin A in Translational Medicine”. 2013, Boca Raton, FL, USA.



S. Nishikawa, M. Hosokawa, K. Miyashita. Fucoxanthin promotes translocation and induction of glucose transporter 4 in skeletal muscles of diabetic/obese KK-Ay mice. Phytomedicine, 19, 389-394 (2012).



T. Okada, N. Mikami, T. Okumura, M. Hosokawa, K. Miyashita, Synergistic/additive health effects of fish oil and bio-active compounds. Chapter 8, pp.177-203, Editors, E. Hernandez, M. Hosokawa, “Omega-3 oil -Application in Functional Foods-”2011, AOCS Press, Champain, IL, USA. 



M. Hosokawa, T. Miyashita, S. Nishikawa, S. Emi, T. Tsukui, F. Beppu, T. Okada, K. Miyashita. Fucoxanthin regulates adipocytokine mRNA expression in white adipose tissue of diabetic/obese KK-Ay mice. Arch. Biochem. Biophys., 504, 17-25 (2010).



Y. Yamamoto, M. Hosokawa, H. Kurihara, T. Maoka, K. Miyashita. Synthesis of phosphatidylated-monoterpene alcohols catalyzed by phospholipase D and their antiproliferative effects on human cancer cells. Bioorg. Med. Chem. Lett., 18, 4044-4046 (2008).
担当授業
学部

生化学1

食品栄養学実験



大学院

生物資源化学特論Ⅰ

生物資源化学特論Ⅱ
略歴
1990年3月 北海道大学水産学部水産食品学科卒業

1992年3月 北海道大学大学院水産学研究科修士課程修了

1992年5月 北海道大学水産学部水産食品学科助手に採用

2000年4月 北海道大学大学院水産科学研究科助教授

2001年6月-2002年5月 USDA, ARS, NCAUR研究員(文部科学省長期在外研究員)

2017年4月 北海道大学大学院水産科学研究院教授
受賞
平成14年 日本水産学会奨励賞

平成15年 AOCS, Biotechnology Division Outstanding Paper Presentation 

平成15年 日本油化学会オレオサイエンス賞

平成18年 日本油化学会進歩賞

平成26年 Astaxanthin Award

平成27年 北海道大学研究総長賞 奨励賞
社会貢献
日本水産学会 出版委員会副委員長

日本肥満学会 評議委員

日本農芸化学会 学術活動強化委員

日本油化学会 学術専門委員会委員

日本油化学会 国際交流委員会委員

日本食品科学工学会 英文誌編集委員

日本栄養食糧学会 北海道支部参与
教員からのメッセージ
水産物や海洋生物に特徴的な健康機能性物質を「マリンケミカル」と位置づけ、特に脂質やカロテノイド成分を中心に、①分子栄養学的機能解析、②高次機能化のための分子改変反応、③機能性分子の探索を柱とした総合研究を展開しています。

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HOSOKAWA Masashi

  • Molecular Nutrition of Marine Carotenoids,
  • Marine Lipid Chemistry
  • Molecular Design of Functional Lipids

Office location

117 Main Building

Email

hoso[at]fish.hokudai.ac.jp
※ change [at] to @

Phone

+81-138-40-5530

Research Areas
Molecular Nutrition of Marine Carotenoids, 

Marine Lipid Chemistry

Molecular Design of Functional Lipids
Representative publications
Y. Tian, A. Katsuki, D. Romanazzi, M.R. Miller, S.L. Adams, K. Miyashita, M. Hosokawa. Docosapentaenoic acid (22:5n-3) downregulates mRNA expression of pro-inflammatory factors in LPS-activated murine macrophage like RAW264.7 cells. J. Oleo Sci., 66, 1149-1156 (2017).



N. Takatani, K. Nishida, T. Sawabe, T. Maoka, K. Miyashita, M. Hosokawa. Identification of a novel carotenoid, 2'-isopentenylsaproxanthin, by Jejuia pallidilutea strain 11shimoA1 and its increased production under alkaline condition. Appl. Microbiol. Biotechnol., 98, 6633–6640 (2014).



F. Beppu, M. Hosokawa, M.J. Yim, T. Shinoda, K. Miyashita. Down-regulation of hepatic stearoyl-CoA desaturase 1 expression by fucoxanthin via leptin signaling in diabetic/obese KK-Ay mice. Lipids, 48, 449-455 (2013).



M. Hosokawa, Y. Yasui. Chemopreventive effects of astaxanthin on inflammatory bowel disease and inflammation-related colon carcinogenesis. Chapter 15, pp.293-308. Editors, O. Sommerburg, W. Siems, K. Kraemer. “Carotenoids and Vitamin A in Translational Medicine”. 2013, Boca Raton, FL, USA.



S. Nishikawa, M. Hosokawa, K. Miyashita. Fucoxanthin promotes translocation and induction of glucose transporter 4 in skeletal muscles of diabetic/obese KK-Ay mice. Phytomedicine, 19, 389-394 (2012).



T. Okada, N. Mikami, T. Okumura, M. Hosokawa, K. Miyashita, Synergistic/additive health effects of fish oil and bio-active compounds. Chapter 8, pp.177-203, Editors, E. Hernandez, M. Hosokawa, “Omega-3 oil -Application in Functional Foods-”2011, AOCS Press, Champain, IL, USA. 



M. Hosokawa, T. Miyashita, S. Nishikawa, S. Emi, T. Tsukui, F. Beppu, T. Okada, K. Miyashita. Fucoxanthin regulates adipocytokine mRNA expression in white adipose tissue of diabetic/obese KK-Ay mice. Arch. Biochem. Biophys., 504, 17-25 (2010).



Y. Yamamoto, M. Hosokawa, H. Kurihara, T. Maoka, K. Miyashita. Synthesis of phosphatidylated-monoterpene alcohols catalyzed by phospholipase D and their antiproliferative effects on human cancer cells. Bioorg. Med. Chem. Lett., 18, 4044-4046 (2008).

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