北海道大学 大学院水産科学研究院 大学院水産科学院 水産学部

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助教
山木 将悟
やまきしょうご
  • 海洋応用生命科学部門
  • 資源機能化学科
  • 水産食品科学講座
オフィス
管理研究棟6階621
メール
yamaki◎fish.hokudai.ac.jp
※「◎」を「@」に変更
電話
0138-40-5567
研究課題
(1) 食品の微生物学的安全性に関する研究
(2) バクテリオファージを利用した食品微生物制御に関する研究
代表的な業績
Shogo Yamaki, Yuji Kawai, and Koji Yamazaki. Biocontrol of Morganella morganii subsp. morganii and histamine accumulation on tuna meat by treatment with a lytic bacteriophage. Food Science and Technology Research, 24, 329–337, 2018.

Shogo Yamaki, Shinya Shirahama, Tetsuya Kobayashi, Yuji Kawai, and Koji Yamazaki. Combined effect of nisin and commercial pectin-hydrolysate treatment on survival and growth of Listeria monocytogenes in soy-seasoned salmon roe products. Food Science and Technology Research, 21, 751–755, 2015.

Shogo Yamaki, Yuji Kawai, and Koji Yamazaki. Characterization of a novel bacteriophage, Phda1, infecting the histamine-producing Photobacterium damselae subsp. damselae. Journal of Applied Microbiology, 118, 1541–1550, 2015.

Shogo Yamaki, Takuo Omachi, Yuji Kawai, and Koji Yamazaki. Characterization of a novel Morganella morganii bacteriophage FSP1 isolated from river water. FEMS Microbiology Letters, 359, 166–172, 2014.
略歴
2012年 北海道大学水産学部 卒業
2016〜2017年 日本学術振興会特別研究員 DC2
2017年 北海道大学大学院水産科学院 博士後期課程 修了
2017〜2018年 日本学術振興会特別研究員 PD(DC2より資格変更)
2018年 北海道大学大学院水産科学研究院 助教
受賞
平成27年 日本食品科学工学会 第11回若手の会 優秀ポスター企業賞
平成29年 北海道大学大学院水産科学院 伊藤一隆賞
教員からのメッセージ
私たちが口にする食べ物には、たくさんの微生物たちが存在します。食品の微生物には、健康に有害なものが存在する一方で、有害な微生物の発育を阻害するものも存在します。また、美味しい食品を作るために欠かせないものもいます。有害な微生物の制御や、有用微生物の利用などに興味がある方、研究室でお待ちしております。
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YAMAKI Shogo
  • Assistant Professor of Marine Food Science and Technology
  • Division of Marine Life Science
  • Department of Marine Bioresources Chemistry
Office location
621 Main Building
Email
yamaki[at]fish.hokudai.ac.jp
※ change [at] to @
Phone
+81-138-40-5567
Research Areas
(1)	Microbiological studies of food safety
(2)	Control of foodborne pathogens with bacteriophages
Representative publications
Shogo Yamaki, Yuji Kawai, and Koji Yamazaki. Biocontrol of Morganella morganii subsp. morganii and histamine accumulation on tuna meat by treatment with a lytic bacteriophage. Food Science and Technology Research, 24, 329–337, 2018.

Shogo Yamaki, Shinya Shirahama, Tetsuya Kobayashi, Yuji Kawai, and Koji Yamazaki. Combined effect of nisin and commercial pectin-hydrolysate treatment on survival and growth of Listeria monocytogenes in soy-seasoned salmon roe products. Food Science and Technology Research, 21, 751–755 2015.

Shogo Yamaki, Yuji Kawai, and Koji Yamazaki. Characterization of a novel bacteriophage, Phda1, infecting the histamine-producing Photobacterium damselae subsp. damselae. Journal of Applied Microbiology, 118, 1541–1550, 2015.

Shogo Yamaki, Takuo Omachi, Yuji Kawai, and Koji Yamazaki. Characterization of a novel Morganella morganii bacteriophage FSP1 isolated from river water. FEMS Microbiology Letters, 359, 166–172, 2014.
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