北海道大学 大学院水産科学研究院 大学院水産科学院 水産学部

英語サイトへ 北海道大学
教授
都木 靖彰
たかぎ やすあき
  • 海洋応用生命科学部門 
  • 増殖生命科学科
  • 増殖生物学講座
オフィス
マリンサイエンス
創成研究棟3F
オープンラボ7
メール
takagi◎fish.hokudai.ac.jp
※「◎」を「@」に変更
電話
0138-40-5550
研究課題
チョウザメ養殖に関する研究
魚類コラーゲンの有効活用に関する研究
代表的な業績
Biochemical characterization and assessment of fibril-forming ability of collagens extracted from Bester sturgeon Huso huso × Acipenser ruthenus. 2014 Food Chemistry, 160, 305-312. Zhang X, Ookawa M, Tan Y, Ura K, Adachi S, and Takagi Y

Swim bladder collagen forms hydrogel with macroscopic superstructure by diffusion induced fast gelation. 2015 Journal of Materials Chemistry B, 3, 658-7666. Mredha MdTI, Zhang X, Nonoyama T, Nakajima T, Kurokawa T, Takagi Y, and Gong JP. Selected as a Hot Article for 2015 and was included in the Hot Article 2015 web collection for Journal of Materials Chemistry B

Characterization of type I and II procollagen α1 chain in Amur sturgeon (Acipenser schrenckii) and comparison of their gene expression. 2016 Gene, 579, 8-16. Zhang X, Azuma N, Hagihara S, Ura K, Adahi S, and Takagi Y

Double-network hydrogels strongly bondable to bones by spontaneous osteogenesis penetration. 2016 Advanced Materials, 28, 6740–6745. Nonoyama T, Wada S, Kiyama R, Kitamura N, Mredha Md TI, Xhang X, Kurokawa T, Nakajima T, Takagi Y, Yasuda K, and Gong JP

Genetic characterization of Amur sturgeon (Acipenser schrenckii) and its hybrid caught around Hokkaido. 2017 Ichthyological Research, 64, 139-144. Azuma N, Hagihara S, Ichimura M, Takagi Y, Ura K, and Adachi S

Anisotropic tough double network hydrogel from fish collagen and its spontaneous in vivo bonding to bone. 2017 Biomaterials, 132, 85e95. Mredha MdTI, Kitamura N, Nonoyama T, Wada S, Goto K, Zhang X, Nakajima T, Kurokawa T, Takagi Y, Yasuda K, and Gong JP

魚類学 2017  恒星社厚生閣,東京,pp377,矢部衞・桑村哲生・都木靖彰 編

Collagen peptides derived from the triple helical region of sturgeon collagen improve glucose tolerance in normal mice. 2018 Journal of Food Biochemistry, 42:e12478. Sasaoka Y, Kishimura H, Adachi S, and Takagi Y

担当授業
学部
水産増殖学(分担)
水族生理学(分担)
水産科学英語(分担)

大学院
増殖生物学特論Ⅰ(分担)
増殖生物学特論Ⅱ(分担)
Introduction to PAREⅡ(Populations-Activities-Resources-Environments Chain)(分担)

略歴
1984年 北海道大学水産学部 卒業
1986年 北海道大学大学院水産学研究科博士前期課程修了,水産学修士の学位取得
1990年 北海道大学大学院水産学研究科博士後期課程修了,水産学博士の学位取得
1989年 日本学術振興会特別研究員
1991年 東京大学海洋研究所大槌臨海研究センター 助手
2002年 北海道大学大学院水産科学研究科 教授
2005年 北海道大学大学院水産科学研究院 教授(配置換)

受賞
1998年	2nd International Symposium on Fish Otolith Research and Application (Bergen, Norway), Best Oral Presentation Award受賞 (Characterization of Otolith soluble-matrix producing cells in the saccular epithelium of rainbow trout inner ear)

社会貢献
日本学術会議連携会員
日本学術会議水産学分科会委員
日本学術会議遺伝子組み換え作物分科会委員
日本水産学会国際交流委員会委員

教員からのメッセージ
魚を加工すると,頭や骨,皮などの廃棄部分がでます。これをそのまま捨ててしまうのはもったいない。しかも廃棄料金がかかってしまう。廃棄部分から有益な成分を抽出し,それを活用した新しい商品を開発すれば,魚を無駄なく使うことができるうえ,魚の価値も向上します。このような考えから,廃棄部分に含まれるコラーゲンを有効活用する研究を進めています。
魚類コラーゲンは食品や健康ドリンク,化粧品などに利用されていますが,私たちは新しい分野の商品開発につながる,コラーゲンが持つ特別な機能に注目して研究を進めています。その機能とは,「組織修復・再生を促進するマトリカインとしての機能」と「複雑かつ合理的な3次元構造を作って細胞の足場となり,組織に力学的強度を与えて3次元的な組織を構築する機能」です。これらはそれぞれ医薬品や組織工学・再生医療用細胞足場材料等の開発につながるバイオメディカル分野の研究と位置づけられ,これまではウシやブタのコラーゲンを用いて研究が進められてきました。私たちは魚類コラーゲンが持つこれらの機能を解明して,魚類コラーゲンを用いたバイオメディカル分野の商品を開発することをめざしています。

北海道大学研究者総覧システムへ
TAKAGI Yasuaki
  • Professor of Aquaculture Biology
  • Division of Marine Life Science
  • Department of Aquaculture Life Science
Office location
Open Lab 7,
Marine Science
Creative Research
Building
Email
takagi[at]fish.hokudai.ac.jp
※ change [at] to @
Phone
+81-138-40-5550
Research Areas
Studies on sturgeon aquaculture
Industrial application of fish collagen
Representative publications
Biochemical characterization and assessment of fibril-forming ability of collagens extracted from Bester sturgeon Huso huso × Acipenser ruthenus. 2014 Food Chemistry, 160, 305-312. Zhang X, Ookawa M, Tan Y, Ura K, Adachi S, and Takagi Y

Swim bladder collagen forms hydrogel with macroscopic superstructure by diffusion induced fast gelation. 2015 Journal of Materials Chemistry B, 3, 658-7666. Mredha MdTI, Zhang X, Nonoyama T, Nakajima T, Kurokawa T, Takagi Y, and Gong JP. Selected as a Hot Article for 2015 and was included in the Hot Article 2015 web collection for Journal of Materials Chemistry B

Characterization of type I and II procollagen α1 chain in Amur sturgeon (Acipenser schrenckii) and comparison of their gene expression. 2016 Gene, 579, 8-16. Zhang X, Azuma N, Hagihara S, Ura K, Adahi S, and Takagi Y

Double-network hydrogels strongly bondable to bones by spontaneous osteogenesis penetration. 2016 Advanced Materials, 28, 6740–6745. Nonoyama T, Wada S, Kiyama R, Kitamura N, Mredha Md TI, Xhang X, Kurokawa T, Nakajima T, Takagi Y, Yasuda K, and Gong JP

Genetic characterization of Amur sturgeon (Acipenser schrenckii) and its hybrid caught around Hokkaido. 2017 Ichthyological Research, 64, 139-144. Azuma N, Hagihara S, Ichimura M, Takagi Y, Ura K, and Adachi S

Anisotropic tough double network hydrogel from fish collagen and its spontaneous in vivo bonding to bone. 2017 Biomaterials, 132, 85e95. Mredha MdTI, Kitamura N, Nonoyama T, Wada S, Goto K, Zhang X, Nakajima T, Kurokawa T, Takagi Y, Yasuda K, and Gong JP

魚類学 2017  恒星社厚生閣,東京,pp377,矢部衞・桑村哲生・都木靖彰 編

Collagen peptides derived from the triple helical region of sturgeon collagen improve glucose tolerance in normal mice. 2017 Journal of Food Biochemistry, 42:e12478. Sasaoka Y, Kishimura H, Adachi S, and Takagi Y

HU Researcher Database