北海道大学 大学院水産科学研究院 大学院水産科学院 水産学部

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助教
熊谷 祐也
くまがい ゆうや
  • 海洋応用生命科学部門
  • 資源機能化学科
  • 水産資源開発工学講座
オフィス
管理研究棟502
メール
yuyakumagai◎fish.hokudai.ac.jp
※「◎」を「@」に変更
電話
0138-40-5560
研究課題
(1) 水産生物や微生物の酵素特性の解明
(2) 未利用海藻の有効利用法の開発
(3) 海藻のゲノム編集法の開発
代表的な業績
Engineered dextranase from Streptococcus mutans enhances the production of longer isomaltooligosaccharides. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, in press, https://doi.org/10.1080/09168451.2018.1473026. Klahan P, Okuyama M, Jinnai K, Ma M, Kikuchi A, Kumagai Y, Tagami T, and Kimura A

Polysaccharide-degrading enzymes from marine gastropods. Method in Enzymology, 605, 457-497 (2018). Ojima T, Rahman MM, Kumagai Y, Nishiyama R, Narsico J, and Inoue A

A novel glycoside hydrolase family 97 enzyme: bifunctional β-L-arabinopyranosidase/α-galactosidase from Bacteroides thetaiotaomicron. Biochimie, 142, 41-50 (2017). Kikuchi A, Okuyama M, Kato K, Osaki S, Ma M, Kumagai Y, Matsunaga K, Klahan P, Tagami T, Yao M, and Kimura A

Effect of mutation of Asn694 in Aspergillus niger α-glucosidase on hydrolysis and transglucosylation. Applied Microbiology and Biotechnology, 101, 6399-6408 (2017). Ma M, Okuyama M, Sato M, Tagami T, Klahan P, Kumagai Y, Mori H, and Kimura A

Substrate recognition of the catalytic α-glucosidase II from Schizosaccharomyces pombe. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 81, 1503-1511 (2017). Okuyama M, Miyamoto M, Matsuo I, Iwamoto S, Serizawa R, Tanuma M, Ma M, Klahan P, Kumagai Y, Tagami T, and Kimura A

Heat treatment of curdlan enhances enzymatic production of bioactive β-(1,3)-glucan oligosaccharides. ATLAS of Science, http://atlasofscience.org/heat-treatment-of-curdlan-enhances-enzymatic-production-of-bioactive/. (2016). Kumagai Y, Okuyama M, and Kimura A

Molecular insights into the thermal stability mechanism of actinomycete mannanase. FEBS Letters, 590, 2862-2869 (2016). Kumagai Y, Uraji M, Wan K, Okuyama M, Kimura A, and Hatanaka T

Megalo-type α-1,6-glucosaccharides induce production of tumor necrosis factor α in primary macrophages via toll-like receptor 4 signaling. Biomedical Research (Tokyo), 37, 179-186 (2016). Joe GH, Andoh M, Shinoki A, Lang W, Kumagai Y, Sadahiro J, Okuyama M, Kimura A, Shimizu H, Hara H, and Ishizuka S

Heat treatment of curdlan enhances the enzymatic production of biologically active β-(1,3)-glucan oligosaccharides. Carbohydrate Polymers, 146, 396-401 (2016). Kumagai Y, Okuyama M, and Kimura A

The loop structure of actinomycete glycoside hydrolase family 5 mannanases governs substrate recognition. FEBS Journal, 282, 4001-4014 (2015). Kumagai Y, Yamashita K, Tagami T, Uraji M, Wan K, Okuyama M, Yao M, Kimura A, and Hatanaka T

Biochemical properties and substrate recognition mechanism of GH31 α-glucosidase from Bacillus sp. AHU 2001 with broad substrate specificity. Biochimie, 108, 140-148 (2015). Saburi W, Okuyama M, Kumagai Y, Kimura A, and Mori H
略歴
2005年 北海道大学水産学部 卒業
2010年 北海道大学水産科学院博士後期課程 修了
2010年 岡山県農林水産総合センター生物科学研究所 流動研究員
2012年  北海道大学大学院農学院 博士研究員
2014年 北海道大学大学院農学院 日本学術振興会特別研究員PD
2015年~2016年 デンマーク工科大学 客員研究員
2017年 農研機構生物機能利用研究部門 契約研究員
2018年 北海道大学水産科学研究院 助教
受賞
平成20年	The Good Poster Award. The 7th International Symposium on Marine 
Bio-Manipulation Frontier for Food Production,
平成22年	平成21年度日本水産学会論文賞
平成24年	平成23年度日本応用糖質学会北海道支部・支部奨励賞
平成25年	日本応用糖質科学会平成25年度大会(第62回)ポスター賞
教員からのメッセージ
我々は水産資源に含まれる機能性成分を明らかにしてその利用法を開発してきました。しかし利用しているのはそのうちの一部であり、その多くは未利用資源として残されたままです。未利用資源には未知のタンパク質、糖質、脂質、そして低分子化合物など色々なものが含まれています。その中から良い機能を持つものを見つけて「人の生活を豊かにするもの」や「環境に負荷を掛けない優しいもの」として活用することを目標にしています。
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KUMAGAI Yuya
  • Assistant Professor of Marine Chemical Resource Development
  • Division of Marine Life Science
  • Department of Marine Bioresources Chemistry
Office location
502 Main Building
Email
yuyakumagai[at]fish.hokudai.ac.jp
※ change [at] to @
Phone
+81-138-40-5560
Research Areas
Study on Enzymatic Character of Marine Organisms and Microorganisms
Exploitation of Utilization of Marine Algae
Development of Genome Editing Method for Marine Algae
Representative publications
Engineered dextranase from Streptococcus mutans enhances the production of longer isomaltooligosaccharides. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, in press, https://doi.org/10.1080/09168451.2018.1473026. Klahan P, Okuyama M, Jinnai K, Ma M, Kikuchi A, Kumagai Y, Tagami T, and Kimura A

Polysaccharide-degrading enzymes from marine gastropods. Methods in Enzymology, 605, 457-497 (2018). Ojima T, Rahman MM, Kumagai Y, Nishiyama R, Narsico J, and Inoue A

A novel glycoside hydrolase family 97 enzyme: bifunctional β-L-arabinopyranosidase/α-galactosidase from Bacteroides thetaiotaomicron. Biochimie, 142, 41-50 (2017). Kikuchi A, Okuyama M, Kato K, Osaki S, Ma M, Kumagai Y, Matsunaga K, Klahan P, Tagami T, Yao M, and Kimura A

Effect of mutation of Asn694 in Aspergillus niger α-glucosidase on hydrolysis and transglucosylation. Applied Microbiology and Biotechnology, 101, 6399-6408 (2017). Ma M, Okuyama M, Sato M, Tagami T, Klahan P, Kumagai Y, Mori H, and Kimura A

Substrate recognition of the catalytic α-glucosidase II from Schizosaccharomyces pombe. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 81, 1503-1511 (2017). Okuyama M, Miyamoto M, Matsuo I, Iwamoto S, Serizawa R, Tanuma M, Ma M, Klahan P, Kumagai Y, Tagami T, and Kimura A

Heat treatment of curdlan enhances enzymatic production of bioactive β-(1,3)-glucan oligosaccharides. ATLAS of Science, http://atlasofscience.org/heat-treatment-of-curdlan-enhances-enzymatic-production-of-bioactive/. (2016). Kumagai Y, Okuyama M, and Kimura A

Molecular insights into the thermal stability mechanism of actinomycete mannanase. FEBS Letters, 590, 2862-2869 (2016). Kumagai Y, Uraji M, Wan K, Okuyama M, Kimura A, and Hatanaka T

Megalo-type α-1,6-glucosaccharides induce production of tumor necrosis factor α in primary macrophages via toll-like receptor 4 signaling. Biomedical Research (Tokyo), 37, 179-186 (2016). Joe GH, Andoh M, Shinoki A, Lang W, Kumagai Y, Sadahiro J, Okuyama M, Kimura A, Shimizu H, Hara H, and Ishizuka S

Heat treatment of curdlan enhances the enzymatic production of biologically active β-(1,3)-glucan oligosaccharides. Carbohydrate Polymers, 146, 396-401 (2016). Kumagai Y, Okuyama M, and Kimura A

The loop structure of actinomycete glycoside hydrolase family 5 mannanases governs substrate recognition. FEBS Journal, 282, 4001-4014 (2015). Kumagai Y, Yamashita K, Tagami T, Uraji M, Wan K, Okuyama M, Yao M, Kimura A, and Hatanaka T

Biochemical properties and substrate recognition mechanism of GH31 α-glucosidase from Bacillus sp. AHU 2001 with broad substrate specificity. Biochimie, 108, 140-148 (2015). Saburi W, Okuyama M, Kumagai Y, Kimura A, and Mori H
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